Kuuntele lähetystä
Hki 89,7 MHz Tre 106,8 MHz Oulu 90,9 MHz
 Riku Asikainen / Kuva: Y-Studio
SPONSOROITU
14.08.17 20:22

Bisnesenkeli kannustaa: Saman virheen saa toistaa

Kokenut enkelisijoittaja Riku Asikainen ei muistele mielellään epäonnistumisia. Hän on kuitenkin lupautunut tekemään niin Y-Studiolle.

– En jaksa miettiä huonoja asioita kauhean pitkään. Jos joku asia on väärin tai joku ikään kuin huijaa, ei sitä kannata jäädä miettimään liikaa, Asikainen sanoo.

Asikainen myi Lukiolaisten Kirjakaupan SanomaWSOY:n Suomalaiselle Kirjakaupalle vuonna 2003. Hän oli perustanut sen 11 vuotta aiemmin 22-vuotiaana. Asikainen oli myös perustamassa Ranskaan vastaavalla idealla toimivaa yritystä.

Ura sijoittajana alkoi onnistuneiden yrityskauppojen jälkeen. Asikainen omistaa nyt erikokoisia osuuksia kuudestatoista yrityksestä.

– Omina yrittäjän aikoinani oli useita hetkiä, jolloin mietin, voiko tätä edes tehdä näin huonosti. Kerran lähetettiin Lukiolaisten Kirjakaupasta 2000 laskua ja kaikissa luki väärin, missä kenenkin kirjat jaetaan. Toimitusosoitteena oli ikään kuin naapurikoulu.

Sen jälkeen puhelimet pirisivät.

– Meidän piti saada ihmiset maksamaan laskut, mutta kun niissä luki väärä paikka, he eivät oikein halunneet maksaa. Meillä ei ollut rahaa, joten emme saaneet toimitettua kirjoja. Silloin oli hetken olo, mitähän tässä käy.

Asikaisen kokemuksen mukaan yrittäjät eivät yleensä lamaannu äkillisestä, kaiken vaarantavasta ongelmasta. Sen sijaan he ryhtyvät toimeen ja vääntävät asian kuntoon, vaikka se tarkoittaisi viikkoa, kahta nukkumatta.

 

Virheet kannattaa hyväksyä

Asikainen kokee, että kasvuhakuista yritystä on lähes mahdotonta rakentaa siten, ettei altistuisi virheille. Hänen mielestään virheitä ei pidä pelätä. Tärkeintä on pystyä reagoimaan ja vaihtamaan suuntaa nopeasti.

Asikainen kehottaa hyväksymään sen, että virheitä sattuu.

– Teen samoja virheitä jatkuvasti. En missään tapauksessa sano, että älä tee samaa virhettä kahta kertaa. Mikä ihme rajoite se olisi? Silloin ei uskalla tehdä virheitä lainkaan.

Eniten Asikaista on harmittanut henkilöihin liittyvät virheet. Hän on esimerkiksi valinnut väärän partnerin tai luottanut väärään ihmiseen. Hän huomauttaa, että varsinkin alkuvaiheen kasvuyritysten rahoittaminen on henkilöbisnestä.

– Se on hankala hyväksyä, kun luotettu kaveri tai joku, jonka on tuntenut pitkältä ajalta, vetää maton alta, Asikainen sanoo.

Pahimmillaan hän on joskus joutunut puimaan tilannetta oikeudessa.

– Minulla on ollut hämmästyttäviä tapahtumia. Kuvittelisi, etteivät ihmiset, joiden kanssa on pitkään tehnyt, tekisi sellaista. Henkilö on suurin piirtein suoraan varastanut kassasta tai vastaavaa.

– Jos on tuttu kaveri, jo sen puolesta harmittaa. Itsensä puolesta tietysti erityisesti, miksen tajunnut tai huomannut asiaa aikaisemmin, Asikainen jatkaa.

 

Sijoitus velvoittaa yrittäjää

Pääomasijoittajana Asikaista harmittaa, kun hän on lähtenyt mukaan yritykseen, jolla ei menekään hyvin. Hän arvioi, että suunnilleen puolessa tapauksista käy niin.

– Tyypillisesti häviän sijoituksen, sanotaan 20 000 tai 50 000 euroa. Mutta yrittäjä on hävinnyt esimerkiksi kolme vuotta elämästään. Kansainväliseen kasvuun pyrkivästä yrittäjästä puristetaan varmasti kaikki irti sinä aikana. Jos yritys menee huonosti, sen kanssa pitää pystyä silti elämään.

Kaikki eivät Asikaisen mukaan aina ymmärrä, että ulkopuolinen rahoitus myös velvoittaa yrittäjää. Se on moka, jonka yrittäjät tekevät.

– Olet silloin sitoutunut siihen hommaan vuosiksi eteenpäin. Silloin ei oikeastaan voi sanoa, etten enää tykkää tästä. Sitä on tehtävä niin kauan, kunnes on onnistunut tai kaikki rahat ovat menneet.

– Joskus myös huomaa, että meillä on aivan eri tavoitteet. Minun tavoitteeni on tehdä tästä maailmanluokan menestys, kun taas yrittäjät ovat jo melkein kylläisiä.

Mokista huolimatta elämässä pitää Asikaisen mielestä välttää kyynistymistä.

– Pitäisi pyrkiä pysymään avoimena ihmisille ja heidän ideoilleen. Sitä tämä meidän sijoittajien työ mitä suuremmassa määrin on. Ihmiset ovat lähtökohtaisesti yltiöoptimisia omille ajatuksilleen. Sijoittaja joutuu olemaan markkinoiden ääni ja realisti. Silti on toisaalta hienoa, että yritetään saada uusia asioita aikaan.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

5 x Rahoituksen hankkiminen sijoittajalta

Etsi aina rahoittajaa. On tärkeämpää miettiä, keneltä haluaa rahoitusta kuin kuinka paljon sitä saa. Alkuvaiheen sijoittaja on mukana esimerkiksi kymmenen vuotta. Siksi kannattaa miettiä muun muassa osaamisen ja viihtymisen näkökulmasta, keneen haluaa olla sidoksissa.

Keskity yhteen. Yleensä yrittäjä kertoo, että keksinnöllä, bisneksellä tai tuotteella voi tehdä esimerkiksi kolmea asiaa. Suurin osa yrittäjistä ajattelee sen olevan turvallisempaa, silloin ei ainakaan mokata. Vaikka vaihtoehtoja olisi kolme, yritys voi kokeilla vain yhtä niistä kerrallaan, jos se pyrkii nopeaan kansainväliseen kasvuun. Vaatii uskallusta sanoa, että teen vain yhtä asiaa.

Kerää paras tiimi. Alkuvaiheen tiimin rakentaminen on vaikeaa. Pitää miettiä, missä on itse hyvä ja mitä muita rooleja tarvitsee ympärilleen. Monesti yrittäminen aloitetaan esimerkiksi kaverin, sukulaisen tai perheenjäsenen kanssa. On epätodennäköistä, että samaan porukkaan osuisi eri asioita tosi hyvin osaavia ihmisiä. On tietysti vaikea sanoa kaverilleen tai vaimolleen, ettei hän ole paras pelaaja tiimiin.

Näytä tuote. Kun yrittäjä pitchaa ideaansa sijoittajalle, aika usein tuote jää näyttämättä. Näytä, millainen se on. Kerro myös selvästi, mitä tuotteella tehdään.
Herätä uteliaisuus. Pitchauksen tarkoituksena on herättää uteliaisuus, on se sitten bisnestä, tuotetta tai kiinnostavia tyyppejä kohtaan. Ei ole tarkoitus, että lopuksi annetaan sijoittajalle kynä ja jotain allekirjoitettavaksi.

Herätä uteliaisuus. Pitchauksen tarkoituksena on herättää uteliaisuus, on se sitten bisnestä, tuotetta tai kiinnostavia tyyppejä kohtaan. Ei ole tarkoitus, että lopuksi annetaan sijoittajalle kynä ja jotain allekirjoitettavaksi.

16.04.18 08:58

Suomen UNICEFin yritysvastuuasiantuntija Irene Leino: Onko yrityksillä vastuuta pakkopalautuksista ja aseiden myynnistä?

Voidaanko laillisesti aseita myyvää kauppaa pitää osavastuussa, jos sieltä ostetaan ase, jolla tapetaan ihmisiä?

06.11.17 12:24

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala: Miksi kaikkien kannattaisi kiinnostua säästämisestä ja sijoittamisesta

Suomalaisten omatoiminen säästäminen ja sijoittaminen ovat nyt ajankohtaisempia asioita kuin kenties vuosikymmeniin.

6 days ago

Aniko Lehtisen uusi olutohjelma alkaa BusinessFM:llä maaliskuussa!
Olut FM on BusinessFM:n ja Olutpostin yhteistyössä toteuttama ohjelmasarja, jota emännöi olutasiantuntija Aniko Lehtinen. ... See more

LIKE
LOVE
HAHA
WOW
SAD
ANGRY
1 week ago

Hyvää torstaita!
Tänään noin 15.30 BusinessFM:n iltapäivähaastattelussa on Team Rynkeby-God Morgonin Pariisiin pyöräilevän Espoon tiimin pyörähuollosta vastaava Lydia Palo. Haastattelu on ... See more

LIKE
LOVE
HAHA
WOW
SAD
ANGRY
« 1 of 242 »
NÄYTÄ LISÄÄ ›››
NÄYTÄ KAIKKI ›››
 
15.10.18 12:22

BusinessFM etsii myyjää pääkaupunkiseudulle!

Haluaisitko mukaan vahvassa kasvussa olevan radioaseman myyntitiimiin? Oletko juuri sinä se henkilö, josta teemme tähtimyyjän?

01.10.18 08:36

WANTED: Hyväntahtoista myyntiä Dream Brokerilla

Oletko valmis mullistamaan yritysten viestinnän?

Dream Broker on Pohjoismaiden johtava online-video-ohjelmistoyritys. Visionamme on mullistaa viestintä hauskalla, luonnollisella ja tuottavalla tavalla videoilla. Online-video-ohjelmistoamme, Dream Broker Studiota, käyttää viestinnässä, johtamisessa ja oppimisessa jo yli 800 organisaatiota.

26.04.18 12:51

WANTED: Head of Sales & Business Development, Europe, Sievo

Growth inspires you and you want to take action?

This is your opportunity to get to play in the big leagues in an international setting as our new sales and business development star. Sievo Procurement Analytics SaaS is already used in multiple distinguished global companies such as Deutsche Telekom, Carlsberg, Fiskars, Schindler and Kellogg’s. You will be contributing to our ongoing growth in Central Europe – in our biggest market.

16.04.18 14:08

Jännittääkö työhaastattelu? Tässä 10 vinkkiä hyvään ensivaikutelmaan

Ensimmäinen työhaastattelu unelmiesi työpaikkaan saattaa olla todella jännittävä tilanne. 10 vinkkiä, joiden avulla voit välttää mokat ja tehdä hyvän ensivaikutelman.

28.03.18 14:26

Work goes happy 2018: Kaikilla työntekijöilläsi on perhe

Kuuntele, miten sinunkin organisaatiosi pääsee alkuun kokonaisvaltaisesti työntekijän hyvinvointia tukevan työympäristön rakentamisessa

NÄYTÄ LISÄÄ ›››

KUMPPANIMME