Kuuntele lähetystä
Hki 89,7 MHz Tre 106,8 MHz Oulu 90,9 MHz
 Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala
06.11.17 12:24

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala: Miksi kaikkien kannattaisi kiinnostua säästämisestä ja sijoittamisesta

Korkotaso on juuttunut ultramatalaksi ja sijoitustoiminnan tuotto-odotukset ovat viime vuosina yleisemminkin laskeneet. Silti suomalaisten omatoiminen säästäminen ja sijoittaminen ovat nyt ajankohtaisempia asioita kuin kenties vuosikymmeniin. Avaan seuraavassa kahta keskeistä perustelua.

1. Yhteiskunnan tarjoamat turvaverkot eivät ole ainakaan tihenemässä

Väestöennusteiden mukaan Suomen väkiluku voi kasvaa kuluvan vuosisadan loppupuolelle saakka. Toisaalta työikäisten määrä kääntyi laskuun jo tämän vuosikymmenen alussa eikä pysyvää nousukäännettä ole näköpiirissä.

Hyvinvointimme on siis jatkossa entistä kapeampien hartioiden varassa. Julkisessa taloudessa on merkittävä kestävyysvaje, koska ikäsidonnaiset menot kasvavat voimakkaasti, mutta työn hedelmistä kerättävien verotulojen kehitys ei tahdo pysyä perässä.

Kestävyysvaje merkitsee, ettei julkisen talouden kyky rahoittaa turvaverkkoja ole ainakaan vahvistumassa. Pikemminkin voidaan joutua puntaroimaan, miltä kaikilta elämän riskeiltä yhteiskunnalla on varaa kansalaisensa vakuuttaa. Toisin sanoen etuuksia, jotka eivät ole ihmisten perustoimeentulon kannalta aivan kriittisiä, saatetaan joutua leikkaamaan. Mikäli näin todella tapahtuu, omista säästöistä on verratonta hyötyä elämän muutostilanteissa.

2. Eläkelupaus pidetään, mutta kuinka tyydyttävä itse lupaus on

Tänä syksynä on käyty vilkasta keskustelua myös eläkejärjestelmämme kestävyydestä. Voittopuolisesti asiantuntijat vakuuttavat, että järjestelmä on tasapainossa ja tarvittavia säätöjä ennätetään tehdä, jos taustaoletuksissa tapahtuu oleellisia muutoksia.

Eläkelupauksen pitävyyttä on tuskin sinänsä syytä kyseenalaistaa, mutta on hyvä miettiä kuinka tyydyttävä itse lupaus on. Sitähän on jo sopeutettu elinajanodotteen kasvuun eli siihen, että entistä pidempään elävät suomalaiset ehtivät nauttia eläkkeistä aiempaa kauemmin.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että tulevilla sukupolvilla alin mahdollinen työeläkeikä automaattisesti nousee. Lisäksi kuukausittaista eläkettä leikataan syntymävuoteen perustuvalla elinaikakertoimella. Tätäkään etuutta ei saa täysimääräisesti, ellei työntekijä jatka työelämässä selvästi alinta eläkeikää vanhemmaksi. Eläkejargonissa ”tavoite-eläkeikä” on se laskennallinen eläkkeelle jäänti-ikä, jonka jälkeen työeläkkeen voi saada täysimääräisenä.

Itseni ikäisillä eli vuonna 1975 syntyneillä alin eläkeikä on 66 vuotta 2 kk ja tavoite-eläkeikä 68 vuotta 7 kk. Vuonna 1986 syntyneille tavoite-eläkeikä on tasan 70 vuotta – heitä nuoremmille sitä ei ole vielä määritelty lainkaan.

Eläketurvan yksilöllistä tasoa voi kätevästi arvioida eläkelaskurilla (https://www.tyoelake.fi/elakelaskurit/), joka ottaa syntymävuoden lisäksi huomioon oman palkkatason sekä jo kertyneet eläkkeet.

Jos laskurin luoma näkymä eläkelupauksesta ei miellytä, luonnollinen lääke on aktivoitua oman säästäminen ja sijoittamisen suunnittelussa.

16.04.18 08:58

Suomen UNICEFin yritysvastuuasiantuntija Irene Leino: Onko yrityksillä vastuuta pakkopalautuksista ja aseiden myynnistä?

Voidaanko laillisesti aseita myyvää kauppaa pitää osavastuussa, jos sieltä ostetaan ase, jolla tapetaan ihmisiä?

SPONSOROITU
14.08.17 20:22

Bisnesenkeli kannustaa: Saman virheen saa toistaa

Kokenut enkelisijoittaja Riku Asikainen ei muistele mielellään epäonnistumisia. Hän on kuitenkin lupautunut tekemään niin Y-Studiolle.

2 months ago
Lennä lentokoneella | Elämyslahjat.fi - yli 1000 lahjaideaa!

✈️ Meistä kaikista ei ole ehkä täyspäiväisiksi piloteiksi, mutta se ei estä lentohaaveiden toteuttamista pienkoneen ohjaimissa. Nyt voit nimittäin voittaa itsellesi lennon ... See more

Kovat tyypit lentävät itse! Elämys pienkoneen ohjaimissa tarjoaa majesteettisia hetkiä yläilmoissa lentäen.

2 months ago
Team Rynkebyn sponsorointi. Toimitusjohtaja Markus Vuolle, Auto-Bon Oy - BusinessFM

BusinessFM seuraa päivittäisin raportein Team Rynkeby-God Morgonin tiimien Pariisiin suuntautuvaa hyväntekeväisyyspyöräilyä. Ohessa sponsorin näkökulma ... See more

BusinessFM seuraa raportein Team Rynkeby-God Morgonin valmistautumista ja pyöräilymatkaa Pariisiin. Kesä- heinäkuun taitteessa toteutettavalla tempauksella kerätään varoja syöpään ... See more

« 1 of 282 »
NÄYTÄ LISÄÄ ›››
[contact-form-7 id="28" title="Контактная форма 1"]
NÄYTÄ KAIKKI ›››
 
15.10.18 12:22

BusinessFM etsii myyjää pääkaupunkiseudulle!

Haluaisitko mukaan vahvassa kasvussa olevan radioaseman myyntitiimiin? Oletko juuri sinä se henkilö, josta teemme tähtimyyjän?

01.10.18 08:36

WANTED: Hyväntahtoista myyntiä Dream Brokerilla

Oletko valmis mullistamaan yritysten viestinnän?

Dream Broker on Pohjoismaiden johtava online-video-ohjelmistoyritys. Visionamme on mullistaa viestintä hauskalla, luonnollisella ja tuottavalla tavalla videoilla. Online-video-ohjelmistoamme, Dream Broker Studiota, käyttää viestinnässä, johtamisessa ja oppimisessa jo yli 800 organisaatiota.

26.04.18 12:51

WANTED: Head of Sales & Business Development, Europe, Sievo

Growth inspires you and you want to take action?

This is your opportunity to get to play in the big leagues in an international setting as our new sales and business development star. Sievo Procurement Analytics SaaS is already used in multiple distinguished global companies such as Deutsche Telekom, Carlsberg, Fiskars, Schindler and Kellogg’s. You will be contributing to our ongoing growth in Central Europe – in our biggest market.

16.04.18 14:08

Jännittääkö työhaastattelu? Tässä 10 vinkkiä hyvään ensivaikutelmaan

Ensimmäinen työhaastattelu unelmiesi työpaikkaan saattaa olla todella jännittävä tilanne. 10 vinkkiä, joiden avulla voit välttää mokat ja tehdä hyvän ensivaikutelman.

28.03.18 14:26

Work goes happy 2018: Kaikilla työntekijöilläsi on perhe

Kuuntele, miten sinunkin organisaatiosi pääsee alkuun kokonaisvaltaisesti työntekijän hyvinvointia tukevan työympäristön rakentamisessa

NÄYTÄ LISÄÄ ›››

KUMPPANIMME